Kansainvälinen

Enviar este artículo por Correo Electrónico               

Honduras

Con Carlos H. Reyes

Keskustelussa Carlos H. Reyes

Hondurasista halutaan tehdä paratiisi kansainvälisille yrityksille.

Valtion konkurssia yritetään lieventää työvoimaa riistämällä

   

Vallankaappaus ajoi Hondurasin konkurssin partaalle. Yli 1.000 miljoonan dollarin kotimainen velka ja huima työttömyys luovat täydelliset puitteet, joissa suuri kansallinen ja kansainvälinen pääoma vauhdittaa strategiaa työväen saavutusten mitätöimiseksi.

 

Tämän kontekstin ja tulevaisuudennäkymien analysoimiseksi Sirel keskusteli virvoitusjuomateollisuuden työntekijöiden liiton (STIBYS) puheenjohtajan  ja Kansallisen rintaman toimeenpanokomitean jäsenen Carlos Humberto Reyesin (STIBYS) kanssa.

 

-Mikä on tämänhetkinen tilanne Hondurasissa työvoiman kohdalla?

-Vallankaappauksesta lähtien olemme pysyneet kannassamme, että nykyinen hallitus – ollessaan selkeästi osa Yhdysvaltojen hallitusta johtuen geopoliittisista elementeistä – ajaa eteenpäin uusliberalistista mallia. 

 

Tämä tarkoittaa, että Honduras jatkaa tiellä kohti maan muuttamista kansainvälisten yritysten vero- ja työvoimaparatiisiksi. Hallituksen viimeaikaiset toimenpiteet verotuslainsäädännön suhteen ovat osoittaneet, että olemme olleet oikeassa.

 

-Minkälaisia toimenpiteet ovat olleet?

-“Ne ovat toimenpiteitä jotka vaikuttavat suoraan työvoimaan eikä lainkaan pääoman myyntivoittoihin. Täten meillä on yksityisiä yrityksiä avustava ja suojaava hallitus jota rahoittavat kansalaiset. Se on äärimmäisen röyhkeää.

 

Lisäksi IMF vaatii vähentämään palkkamenoja. Tämä tarkoittaa sitä, että emme ole menossa ainoastaan kohti palkkojen jäädyttämistä, mutta myös kohti maan työllisyyden heikkenemistä.

 

Tuloksena on taloudellisen ja sosiaalisen kriisin syventyminen, jolla tulee olemaan vaikutuksensa myös poliittiseen kriisiin. Meillä on selviä merkkejä tästä, esimerkiksi minipalkan nostamispyyntö hylättiin. “

 

-Mitä muita merkkejä on annettu muilta tahoilta?

-"He hyväksyivät lain julkisen ja yksityisen sektorin yhteisinvestoinneista, joka tulee itse asiassa yksityistämään monia erilaisia töitä, joita tehdään julkisissa virastoissa.

 

He ovat ajamassa ns. “Solidaarinen Kriisinvastainen Suunnitelmaa”  (Plan Solidário anticrisis), jonka avulla ei ainoastaan laillisteta väliaikaista ja ulkoistettua työvoimaa, vaan myös vahvistetaan tunti – ja osa-aikapalkkausjärjestelmää.

 

He ovat niin kyynisiä, että he ovat kutsumassa yhteen vammaiset, opiskelijat ja menevät puhumaan jopa paikkoihin jossa on maan korkein työttömyysaste yrittäen vakuuttaa heille, että tämä on oikea ratkaisu heidän ongelmiinsa.

 

Se on kieroutunut tapa manipuloida lakia, jonka todellinen tarkoitus on jatkaa työn epävakauttamista ja ulkoistamista.

 

Siitä syystä ammattiliitot ovat vaatineet 18. elokuuta voimakasta liikehdintää näitä toimenpiteitä vastaan, ja valmisteilla on jopa valtakunnallinen lakko.”

 

- Millaisia vaikutuksia tällä hallituksen strategialla voisi onnistuessaan olla?

-"Se laillistaisi  yritysten lainvastaisen toiminnan. Se loisi myös lisää epävarmuutta sekä työmaailmaan että myös työntekijoiden perheisiin.

 

Suuret yritykset ovat saavuttaneet tietyn epäinhimillisyyden tason, mikä johtaa suurempaan pääoman kartuttamiseen ja voittoihin sosiaalisten saavutusten kustannuksella. Väliaikaisen työntekijän tilanne on altis pääomalle. Pääoma tulee määräämään työtä täysivaltaisesti.

 

Lisäksi nämä toimenpiteet suosivat kollektiivin sijaan yksilön suhdetta työhön. Toisin sanoen, se tulee estämään minkä tahansa oikeuden järjestäytymiseen.

 

-Olemmeko todistamassa suuren pääoman hyökkäystä, joka ylittää jopa Hondurasin valtionrajat?

-"Se on yleinen uusliberalistinen strategia, jota ollaan ajamassa ympäri maailmaa ja meidän on estettävä se.  

 

Tässä mielessä ammattiyhdistysliikkeen täytyy yhdistää voimansa maassa toimivien muiden kansanliikkeiden kanssa sekä löydettävä keino osallistua poliittiseen taisteluun.

 

Lisäksi meidän on pyrittävä yhdentymään alkuperäiskansojen, yhteiskunnallisten liikkeiden ja ammattiliittojen kanssa sekä alueellisesti että koko mantereella. 

 

Virvoitusjuomateollisuuden ammattiyhdistysten alueellinen kokous sekä UITA:n järjestämä Coca Cola:n työntekijöiden Eteläamerikan Ammattiliiton (FELATRAC)  toimeenpanevan komitean kolmas kokous, joka järjestetään Hondurasissa, ovat erittäin tärkeitä tapaamisia yhteisten strategioiden löytämiseksi.

 

UITA:n läsnäolon sekä heiltä saamien oppien ja tietojen ansiosta STIBYS on pystynyt taistelemaan näitä kansainvälisiä yrityksiä vastaan ja takaamaan monet vakituiset työpaikat.

 

Nämä kokemuksenvaihdot ja strategiat antaa meille rohkeutta taistella ja taistella entistä paremmin.

 

Tegucigalpassa, Giorgio Trucchi

Rel-UITA

18. elokuuta 2010

 

 

 

 

Valokuvat : Giorgio Trucchi

 

+ INFORMACIÓN

 

 

  UITA - Secretaría Regional Latinoamericana - Montevideo - Uruguay

Wilson Ferreira Aldunate 1229 / 201 - Tel. (598 2) 900 7473 -  902 1048 -  Fax 903 0905