ay-järjestöt

Enviar este artículo por Correo Electrónico

    Kolumbia

CUT:in ja CTC:n kirje ILO:lle

"On mahdollista, että ILO poistaa uudelleen Kolumbian ay-vapautta ja ihmisoikeuksia rikkovien maiden listalta"

 

 

 

 

 

JUAN SOMAVIA

Johtaja, OIT

 

GUY RYDER

Toimeenpanojohtaja, Työnormien ja Työoikeuksien

Osasto

CLEOPATRA DUMBIA

Johtaja,  Kansainvälisten Työnormien Osasto

 

Yleissopimusten soveltamisen ja ILO:n suositusten Asiantuntijakomissio 

 

Arvoisat herrat ja rouva:

 

Kolumbiaa on käsitelty ILO:n yleissopimusten soveltamisesta ja suosituksista vastaavan asiantuntijakomitean (CEACR) raporteissa yli 20 vuoden ajan. Nämä raportit ovat olleet pohjana keskusteluille koskien 25 tapausta, jotka saatetaan vuosittain asiantuntijakomitealle ILO:n kansainvälisen konferenssin aikana. Samassa yhteydessä seurataan yleissopimusten noudattamista -sekä lainsäädännön että käytännön tasolla- niiden valtioiden osalta, jotka ovat ne ratifioineet. Vuodesta 1990 lähtien komissio on seurannut vakavia ay-vastaisia rikkomuksia, rankaisemattomuustapauksia ja massiivisia ay-loukkauksia koskien järjestäytymisoikeutta, kollektiivista neuvotteluoikeutta ja lakkoilua  Kolumbiassa.

  

Vaikka onkin totta, että CEACR seuraa kahden vuoden välein perusyleissopimuksiin kuuluvaa yhdistymisvapautta (87 ja 98) on tapauksia, joita niiden vakavuuden takia seurataan vuosittaisissa raporteissa. Näin tapahtuu, kun normeista vastaava komitea tai sen asiantuntijat havaitsevat merkittäviä eroja lainsäädännön ja / tai käytännön suhteen ja kun näitä havaittuja tapauksia on useita. Tällaiset tapaukset ja havainnot ovat pitäneet Kolumbian vuosittaisessa seurannassa.

 

Vuoden 2010 seurannassa asiantuntijat eivät pyytäneet Kolumbian hallitukselta tietoja yhdistymisvapautta koskevista konventioista ILO:n vuosittaiseen raporttiin, joka julkaistiin 16. helmikuuta 2011.Raporttiin ei sisältynyt selvitystä näistä konventioista siitä huolimatta, että Kolumbian hallitus,  Ammattiliittojen Keskusliitto, Kansainvälinen Ammattiyhdistysten Konfederaatio  (ITUC) ja Kansainvälinen työnantajien järjestö (OIE) lähettivät  tietoa näiden yleissopimusten täytäntöönpanosta.

 

On käsittämätöntä, että asiantuntijakomitea on jättänyt Kolumbian vuosittaisen seurannan ulkopuolelle ja estänyt näin keskustelun aiheesta sen normeista vastaavassa komiteassa seuraavan ILO:n konferenssissa seuraavien syiden takia:

 

-        Viimeisten 20 vuoden keskeytyksettömän seurannan aikana asiantuntijakomitea on tutkinut yleissopimuksen nro 87 täytäntöönpanoa.  Suurinta osaa esiinnostetuista epäkohdista ei ole korjattu,vaikka ne osoittavat  tärkeitä ja jatkuvia eroja lainsäädännön ja käytännön välillä.

 

-        Ottaen huomioon tilanteen vakavuuden 99. konferenssi päätti lähettää Kolumbiaan korkean tason valtuuskunnan, jonka hallitus vastaanotti välttääkseen asian käsittelyn normeista vastaavassa komiteassa. Ei ole mitään syytä sille, että valiokunta ja ILO:n toimisto vierailivat maassa mutta eivät tehneet  selvitystä käynnistä ja synnyttäneet keskustelua yleissopimuksen nro 87 täytäntöönpanosta konferenssissa. Mikäli ILO:n konferenssissa ei keskustella aiheesta, on kyseenalaista miten pystytään ja miten pitkään seuraamaan tämän korkean tason valtuuskunnan aikaansaamia tuloksia? On normaalin  käytännön mukaista, että kun valtio hyväksyy korkean tason valtuuskunnan vierailun, sen tuloksia tarkastelee asiantuntijakomissio. Miksi näin ei tapahtunut tällä kertaa?

 

-         Tilanne ay-yhdistymisvapauden suhteen on edelleen hyvin vakava.  Rikkomukset koskien oikeutta järjestäytymiseen, neuvotteluun ja lakkoiluun, sekä loukkaukset ay-aktivistien elämää ja henkilökohtaista koskemattomuutta kohtaan ovat yleisiä. Näiden osalta Kolumbia on  edelleen ylivoimaisen häpeällisesti tilastoissa ensimmäisellä sijalla. Lisäksi tuomme esille muutamia tosiasioita: on edelleen olemassa 42 toimeenpanematta jätettyä lainsäädäntömuutosehdotusta. Hallituksen ja liike-elämän ay-vastaiset käytännöt vaikeuttavat edelleen järjestäytymis- neuvottelu- ja lakko-oikeuden toteutumista sekä vaikeuttaen ammattiliittojen muodostumista. Lisäksi epävarmat, monissa tapauksissa lähes orjatyön kaltaiset työsuhteet ovat yleisiä, mikä estää oikeuden ihmisarvoiseen työhön ja ammattiliiton tukeen. Maassa on tapettu 25 vuoden aikana 2860 ay-aktivistia, ja 218 on edelleen kateissa. Vuoden 2011 aikana on  tapettu jo neljä aktivistia. Lisäksi on kirjattu yli 11000 muuta ay-loukkausta ja 98% näistä rikkomuksista on jäänyt selvittämättä ja rankaisematta.

 

-         Vuonna 2010 asiantuntijat tarkkailivat 75:ä eri maata. Emme ymmärrä kuinka Venezuela, Argentiina, Paraguay, Filippiinit, Bangladesh ja Guatemala olivat tarkkailun alaisuudessa viime vuonna, kuten ne ovat olleet useita vuosia näiden asioiden suhteen, mutta tarkkailtavien maiden joukossa ei ollut Kolumbiaa.

  

Raportin 80. kappaleessa CEACR toi esille poissulkemisen syyt sillä perusteella, että Kolumbian hallitus suostui vastaanottamaan korkean tason valtuuskunnan ja odottaa nyt hallituksen raporttia aiheesta. Kuten olemme tuoneet esille, nämä syyt saattavat meidät erilaiseen ja ristiriitaiseen tilanteeseen: ILO:n olisi pitänyt seurata tilannetta asiantuntijoiden tekemän selvityksen ja komissiossa käytävän keskustelun kautta ja siten käynnistää sekä julkista että kolmikantaista keskustelua valtuuskunnan vierailun aikaansaamista tuloksista.

 

Tämä tilanne johtaa meidät ajattelemaan, että näyttäisi siltä, että Kansainvälinen Työjärjestö ja sen asiantuntijakomissio eivät ole enää huolissaan Kolumbian tilanteesta. Ehkäpä vakavampaa on se, että tämä poissulkeminen heikentää valvontamekanismeja ja omalta osaltaan vaikeuttaa muita jatkotoimenpiteitä Kolumbian tilanteessa.

 

Esitetyistä syistä johtuen Kolumbian Ammattiliittojen Keskusliitto (CUT) ja Liittovaltion työntekijöiden liitto (CTC) pyytävät Kansainväliseltä Työjärjestöltä ja sen asiantuntijakomitealta selitystä koskien esitettyjä syitä. Raportissa esiintulleet selitykset eivät saaneet meitä vakuuttuneiksi siitä, mitä työtä ILO tekee ja miten se kantaa huolta ratkaisujen löytämiseksi Kolumbian tilanteeseen.

 

Tässä tilanteessa pyydämme, että ILO:n 100. konferenssissa käsiteltäisiin Kolumbian tapausta tarkastelemalla korkean tason valtuuskunnan vierailun tuloksia ja samalla suositellaan Kolumbian valtiota hyväksymään ja panemaan täytäntöön tehokkaita ja ehdotettuja toimenpiteitä kaikkien näiden kysymysten ratkaisemiseksi.

 

 

 

TARSICIO MORA GODOY

Puheenjohtaja, CUT

MIGUEL MORANTES ALFONSO

Puheenjohtaja, CTC

 

 

DOMINGO TOVAR ARRIETA

Pääsihteeri,  CUT

 

 

ROSA ELENA FLEREZ

Pääsihteeri, CTC

 

 

                                        

 CUT

Osoite: Cl 35  7-25  P.9

Fax: 323 75 50/79 60

E-mail:  cut@cut.org.co

 

 CTC

Osoite: Cl 39  28 A 23

Puh: 268 20 84/87 01

E-mail: ctc1@etb.net.co

Rel-UITA

21 helmikuu 2011

 

 

 

 

Volver a Portada

  

  UITA - Secretaría Regional Latinoamericana - Montevideo - Uruguay

Wilson Ferreira Aldunate 1229 / 201 - Tel. (598 2) 900 7473 -  902 1048 -  Fax 903 0905