Colombia

 

EN DIÁLOGO

 

En intervju med Sonia Judith Vásquez

Trots regeringens löften utsätts colombianer fortfarande för dödshot och trakasserier

 

Arbets- och människorättsadvokaten Sonia Judith Vásquez i Cartagena har hotats till livet flera gånger de senaste månaderna. Trots regeringens löften om motsatsen är det fortfarande ett högriskyrke att representera fackföreningar och människorättsorganisationer i Colombia.

 

-När började dödshoten?

-Den 28 december 2010 hotades jag till livet i ett telefonsamtal. Men jag vägrade ta det på allvar. Sedan fick jag ett liknande hot den 23 januari. Och den 5 april hände det igen, den här gången i ett sms till min mobil.

 

-Vad stod det i sms:et?

-Att de visste var jag arbetade. De hotade också min man och mina barn, sa att jag måste släppa fallen jag jobbade med eller ta konsekvenserna. Förutom de här hoten har jag även trakasserats av män som kör förbi mitt hem på motorcykel för att skrämma mig. Grannarna har berättat att de kör förbi och stirrar envetet på mitt hus.

 

-Du arbetar för flera fackföreningar och dessutom för organisationen Fundación Manos Muertas, eller hur?

-Jag är juridisk rådgivare åt flera fack: Sintratucar, Astrinal, Sinaltrainal, Sinaltrametal, Sintralimenticia, Sinaninal och Ustrial. Jag företräder dessutom Fundación Manos Muertas i människorättsfrågor, en organisation som försvarar kvinnor som drabbats av de förfärliga arbetsvillkor som är vanliga hos många företag i Cartagena.

 

-Så det är inte lätt att veta vilka av de fall jag arbetar med som föranlett hoten eller vem som ligger bakom dem.

 

-Men flera andra fackliga ledare har ju också hotats på sista tiden.

-Det stämmer.

 

-Situationen är alarmerande...

-Det är den verkligen och jag har anmält den till åklagarmyndigheten, Colombias regering kan inte strunta i det avtal som Colombias president Juan Manuel Santos nyligen träffat med USA:s regering, där han åtar sig att vidta åtgärder som garanterar säkerheten för människo- och arbetsrättsverksamheter och främjar deras utveckling. 

 

 

Gerardo Iglesias

Rel-UITA

28 april 2011

 

 

 

Foto: Gerardo Iglesias

 

Volver a Portada

 

 

   UITA - Secretaría Regional Latinoamericana - Montevideo - Uruguay

Wilson Ferreira Aldunate 1229 / 201 - Tel. (598 2) 900 7473 -  902 1048 -  Fax 903 0905