internacional

Enviar este artículo por Correo Electrónico               

Honduras

Demokratia kriisissä Hondurasissa

Hondurasin kansalaiset

ilmaisevat mieltään

ihmisarvoisen työn puolesta

“Vastarinta on elossa", lukee pääkaupungin seinillä. Poliisi tukahduttaa mielenosoituksia pohjoisessa.

 

Jälleen kerran Hondurasin kansalaiset aloittivat massiiviset mielenosoitukset eri puolilla maata. Ammattiliittojen koollekutsumat kansalaiset vahvistivat vastustavansa hallituksen keinoja, joilla pyritään laillistamaan epävarmuus työpaikoilla ja ratkaisemaan talouskriisista seuranneet iskut työntekijöiden kustannuksella.

 

 

“Vastarinta on elossa”, oli iskulause, joka ilmestyi pääkaupungin seinille keskusliittojen järjestämän massiivisen mielenosoituksen aikana ympäri maata.

 

 Samaan aikaan kun hallitus  oli kokoontuneena yksityisen sektorin kanssa hiomassa yksityiskohtia lakiehdotuksesta, jonka tarkoituksena on yksityistää valtion alaisuudessa  olevia yrityksiä, Hondurasin kansa toi jälleen äänensä kuuluviin vaatimalla työtä ja riittävää palkkaa.

 

Tämä kampanja on tämänhetkiselle hallitukselle osoitettu varoitus” kertoi Sirel:ille Hondurasin Keskusliiton (CUTH) pääsihteeri Israel Salinas.

 

Meillä on seitsemän kohdan ohjelma ja hallituksen pitää antaa sille ratkaisunsa. Jos se pitää tämänhetkisestä asenteestaan kiinni, ei ole epäilystäkään siitä, että kuljemme kohti yleislakkoa, joka tulee nostattamaan suuria mielenosoituksia eri puolilla maata.
 

Elämme laittomuuksien tilanteessa, jossa ei ole löydettävissä ratkaisuja kansaa koskettaviin ongelmiin, sanoi Salinas.

 

Keskusliittojen tärkeimpinä vaatimuksina ovat julkisen ja yksityisen sektorin yhteisinvestointeja säätelevän lakiehdotuksen, tuntipalkkaus- ja osa-aikatyöasetuksen kumoaminen ja minimipalkan nostaminen.

 

Kansa vaatii myös nopeaa vastausta opetusalan työntekijöiden vaatimuksiin, ratkaisua Hondurasin Kansallisen Yliopiston (UNAH) ammattiliiton selkkaukseen ja ihmisoikeusloukkausten ja palkkamurhien lopettamista.

 

Eilen tapettiin kolme MUCA:n jäsentä ja Cortezin Cholomassa järjestetty mielenosoitus tukhadutettiin väkivaltaisesti.

 

Yhteensä 30 on pidätettynä ja useita haavoittui. Yksi Kansallisen Vastarintaliikkeen (FNRP) johtajista joutui poliisin sieppaamaksi. Hänet pahoinpideltiin ja jätettiin sen jälkeen puolitiedottomana makaamaan sieppauspaikalle.

 

Vallankaappaajat –julisti STIBYS:in puheenjohtaja, Carlos H. Reyes– haluavat lopettaa opetusalan ammattiliiton,ammattiyhdistykset  ja kaikki muut vastarintaorganisaatiot.

 

He aikovat esittää lakeja ja asetuksia, joilla kumotaan kaikki sosiaaliset ja työlainsäädännölliset saavutukset yhdessä sen vähän kanssa mitä jää jäljellä maatalousuudistuksesta. Maata ollaan hajottamassa.
 

Haluamme tuomita tämän kansainvälisesti. Tulemme jatkamaan taistelua ja tarvitsemme kansainvälistä solidaarisuutta, joka on tällä hetkellä tärkeää meille", sanoi Reyes.
 

Mielenosoitukset ovat levinneet esikaupunkialueelle asti, jossa kansanedustajat olivat pitämässä istuntoaan vahvan poliiseista ja sotilaista muodostetun vartioinnin alaisuudessa.

 

Tänään osoitamme, että vastarinta on Hondurasin suurin voima. Se on toivomme ja  ja todellinen toiminnan vaihtoehto, jotta maassa saataisiin aikaiseksi yhteiskunnallisia muutoksia.

 

Emme tule lepäämään ennen Hondurasin uudelleenperustamista, ja 15. syyskuuta tulemme järjestämään jälleen uusia mielenosoituksia. Tulemme tuomaan julkisuuteen Kansallista Perustuslakikokousta  varten keräämmme allekirjoitukset", sanoi Juan Barahona, FNRP:n kansallisen työvaliokunnan varakoordinaattori.

 

UITA:n tuki liikehdinnälle

 

Liikehdinnän aikana UITA:n Latinalaisen Amerikan alueellinen pääsihteeri Gerardo Iglesias puhui keskusliittojen puheenjohtajille varmistaen organisaation totaalisen tuen Hondurasin Kansan taistelulle.

 

Veljellinen ja ammattiliikkeen tervehdys UITA:sta. Olemme täällä antamassa tukemme, kuten olimme jo valtion vallankaappauksen ensimmäisestä pävästä lähtien.”

 

Olemme täällä antaaksemme tukemme ja osoittaaksemme solidaarisuutemme Hondurasin Kansan taistelulle. Me annamme kaiken tukemme opetusalan, maatalouden ja kaikkien muidenkin työntekijöiden oikeutetuille vaatimuksille.

 

“Tuemme MUCA:n taistelua, ja me olemme täällä kertomassa teille, että te ette ole yksin ", jatkoi Iglesias. Mutta olemme tulleet tänne myös oppimaan teiltä. Oppimaan näiltä ihmisiltä, jotka eivät luovuta, jotka eivät hiljene, ja jotka jatkavat työtä uuden Hondurasin puolesta ", hän totesi.

 

 

Tegucigalpassa, Giorgio Trucchi
Rel-UITA
19. elokuuta 2010

 

 

 

 

Fotos : Giorgio Trucchi

 

+ INFORMACIÓN    Galería Fotográfica

 

 

  UITA - Secretaría Regional Latinoamericana - Montevideo - Uruguay

Wilson Ferreira Aldunate 1229 / 201 - Tel. (598 2) 900 7473 -  902 1048 -  Fax 903 0905