sectores

Frigoríficos

Enviar este artículo por Correo Electrónico                          

    Brasil  

 

Keskustelussa Vanessa Perrotin

Eurooppalaisten tukitoimien loppuminen voi olla syynä DOUX:in kriisiin Brasiliassa

 

Ranskalaisen siipikarja-alan yhtiön Doux:in toiminta on kriisin keskellä Brasiliassa. Sirel keskusteli aiheesta ranskalaisen siipikarja-alan työntekijöiden keskusliiton (CFDT) liittosihteeri  Vanessa Perrotinin kanssa ja vertasi yhtiön tämänhetkistä tilannetta Brasilian ja Ranskan välillä.
 

-Doux on läpikäymässä syvän kriisin Brasiliassa ja tosiasiassa se on jo lopettanut sille tuottaneiden alihankkijoiden sopimukset. Mikä on tämänhetkinen tilanne paikan päällä?

-Täällä Ranskassa Doux konserni ei ole kohdannut vastaavanlaisia ongelmia kuin Brasiliassa. On tärkeää viestittää, että kyseinen yhtiö ei minkään työnantajaliiton jäsen. Me voisimme määritellä yhtiön eräänlaiseksi luokan huonoksi oppilaaksi, myös sosiaalipoliittiselta kannalta katsottuna. 

 

Verraten erityisesti niihin tällä hetkellä olemassaoleviin konkreettisiin ongelmiin Brasiliassa voimme vakuuttaa, että tilanne ei ole samanlainen täällä. Kaikkien tehtaiden ja siitospaikkojen tuotanto on käynnissä asianmukaisesti.

 

Tilanteella on kuitenkin vaikutuksensa palkkapolitiikkaan johtuen eläinrehun ja ravinnon tuottamiseen käytettyjen raaka-aineiden hinnan noususta.

 

Tämä on erittäin tärkeä kysymys tällä hetkellä Euroopassa. Havaittavissa on myös Euroopan sisäisten markkinoiden kilpailun vääristymistä, erityisesti koskien Saksaa. Tämä johtuu eroista verotuksessa sekä maassa tarjolla olevasta halvasta työvoimasta verrattuna esimerkiksi Ranskaan.  Nämä ovat muutamiä keskeisiä kysymyksiä, jotka ovat selkeästi vaikuttamassa sektorilla toimiviin ranskalaisiin yrityksiin.

 

-Brasiliassa olemassa olevien tietojen mukaan Doux:in johtokunta ei ole ryhtynyt toimiin syvän velkaantumisen estämiseksi. On jopa puhuttu yhtiön myymisestä.

-Luulen, että on olemassa yhteys Euroopan Unionin (EU) yhteisen maatalouspolitiikan (PAC) ja käynnissä olevan Vientitukiuudistuksen aikaansaamilla vaikutuksilla. Kyseessä on tuki, jota Doux vastaanottaa Euroopan Unionilta tuodessaan kananlihaa tuotantoyksiköiltään Brasiliassa. 

 

-Kuinka suuresta tuontituesta on kyse?

-Tuki on noin 800 euroa tonnilta. Mutta ongelmana on, että vuodesta 2013 lähtien tämä tuki lakkautetaan.

 

Ehkäpä tämän tilanteen seurauksena Doux:in johtokunta Ranskassa ei halua missään nimessä keskustella kyseisestä aiheesta työntekijäliiton kanssa. Kun toverimme kysyvät heiltä Doux:in markkinatilanteesta Brasiliassa ja siihen liittyvistä kauppaneuvotteluista, Doux:in edustajat kieltäytyvät vastaamasta. On mahdollista, että tukien loppuminen ja keskustelemisesta kieltäytyminen ovat yhteydessä toisiinsa.

 

Montevideossa, Carlos Amorín

Rel-UITA

25. tammikuuta 2011

 

 

 

 

 

Doux yhtymä

 

Tämä perheryritys perustettiin Ranskassa vuonna 1955. Vuonna 1988 se osti brasilialaisen yhtiön Frangosul.

 

Se on tällä hetkellä euroopan suurin siipikarja-alan tuottaja. Sillä on tehtaita Saksassa, Ranskassa já Brasiliassa, ja se vie tuotteitaan 130 maahan viidellä eri mantereella.

 

Vuonna 2009 sen liikevaihto oli 1309 miljoonaa euroa. Sillä on 16 tuotanto- ja käsittelylaitosta, neljä siipikarjan tehdasjalostamoa, yksitoista hautomoa já yhdeksän rehutuotantotilaa. Yhtiön päämaja sijaitsee Ranskassa Châteaulinissa.

 

 

 

 

Lisää aiheesta 

20-1-2011  Brasil | FRIGORÍFICOS
Con Siderlei de Oliveira
Doux no se salvará sola de la quiebra  Amalia Antúnez

12-1-2011  Brasil | FRIGORIFICOS
Con Siderlei de Oliveira
Trabajadores avícolas preocupados

por la situación de la transnacional Doux
Rel-UITA | Amalia Antúnez 

 

 

Volver a Portada

  

  UITA - Secretaría Regional Latinoamericana - Montevideo - Uruguay

Wilson Ferreira Aldunate 1229 / 201 - Tel. (598 2) 900 7473 -  902 1048 -  Fax 903 0905